Hva når vekten står helt stille?

Hva når vekten står helt stille?

Hvorfor kan vektnedgangen plutselig stoppe opp, og hvordan løser man det? Dette trenger du å vite for å komme deg gjennom den kjedelige platåfasen.

Hvorfor kan vektnedgangen plutselig stoppe opp?

Enkelte opplever at de raskt går ned i vekt de første ukene, men så kommer det en uke hvor plutselig vekten står helt stille, eller den har kanskje til og med gått litt opp. Ikke har man hatt noen utskeielser, og man har heller ikke gjort noe annerledes enn tidligere. Det kan virke frustrerende, men det har sin naturlige forklaring. 

At vektnedgangen stopper noe opp av og til, er helt normalt under en vektnedgangsperiode1. Kroppen har behov for å stabilisere seg underveis. Den må rett og slett tilvenne seg sin nye vekt, og man kommer inn i en "platåfase". Det er både fysiologiske mekanismer og hormonpåvirkning som styrer disse fasene.  

Hvor lenge vekten står stille, avhenger blant annet av kroppens sammensetning av vann, muskler og fett. Dessuten vil vektnedgangen gå noe langsommere etter hvert. Dette skyldes blant annet at man bruker mindre energi på å bevege seg rundt etter hvert som kroppen blir lettere. Det krever mindre energi (forbruk av kalorier) å forflytte en kropp på 70 kilo enn det gjør å forflytte en kropp på 100 kilo. Man må altså bevege seg en god del mer når man har blitt lettere, for å ha samme kaloriforbruk1

Hvordan løser man det?

Det er særlig under "platåfasene", hvor vekten står stille, at det er lett å gi opp. Et spesielt senter (homeostatisk regulering) i hjernen er innstilt på at vi har en bestemt vekt2. Dessuten vil ikke antall fettceller forsvinne ved vektnedgang, derimot reduseres volumet, dette gjør det allikvel vanskeligere å holde vekten, da fettcellene enkelt kan starte å vokse igjen3. Denne kampen gjør at kroppen sender ut stress-signaler, som igjen fører til sult og uro.  

Faller man for fristelsen til å spise mye mat igjen, øker fettmassen, og kroppens signaler har vunnet over vår vilje. Klarer man derimot å ha viljestyrke nok til å motarbeide fristelsen, vil kroppen etter en tid stabilisere seg på den nye vekten. Hormonene kommer igjen i balanse, og vektreduksjonen fortsetter.  

Trening og fysisk aktivitet er alltid viktig for å beholde og videreutvikle muskelmassen. Jo større muskelmasse man har, desto høyere forbrenning4. Dessuten er det veldig bra å foreta seg noe når stress-signalene og den rastløse sultfølelsen kommer. En gåtur, en løpetur eller annen form for trening vil få kroppen til å skille ut signalstoffene serotin, endorfin og dopamin, noe som får oss til å slappe av5.

Skulle man føle seg ute av form, trøtt etc. i en periode, så ta det litt med ro. Det skjer ikke noe negativt verken med vekten eller musklene om man tar en hvileperiode. Også på det feltet trenger kroppen av og til å "ta seg inn". 

Se også disse artiklene:

Kilder: