Slanking - og gode råd som ofte er dyre…!

Helsesidene

Det første jeg ser etter hver gang det kommer oppslag om livsstilsendringer etc., er om artikkelens forfatter(e) har til hensikt å selge meg et produkt! Når det gjelder overvektsproblematikken vil det som regel først komme objektive opplysninger, at det skyldes for mye fet eller sukkerholdig mat, for mye stillesitting, for lite trening etc. Stopper det der, er det greit, selv om vi jo så inderlig vel vet alt dette fra før. Men, fortsetter det med ”Kjøp medlemskort i NN”, ”Bli medlem av vektklubb XX”, ”Kjøp oppskriftsboken til YY” etc., vel, da er det snakk om å selge et konsept! Dermed leser jeg innholdet på en annen måte, kritikk av andre metoder blir tolket med henblikk på konkurransemomentet!

Noen er tilhengere av ferdig sammensatte dietter, noen sverger til lavkarbomat, mens atter andre er vegetarianere, alle typer mat og dietter har sine tilhengere og motstandere, av ulike grunner og meninger. Greit nok, slik skal det være, men det som ikke er greit nok er at så mange på død og liv skal mene og synse så mye om andres valg!

Ta motstanden mot ferdige dietter for eksempel, man finner knapt en ernæringsfysiolog som ikke tar avstand fra slike! Hvorfor? En ferdig sammensatt diett er et meget godt valg for alle dem som må ha grenser for kaloriinntaket, mange finner det rett og slett umulig å begrense mengden av mat når man først starter på et vanlig måltid. Da er en ferdig sammensatt diett fullstendig grei å bruke i perioder, det er jo ikke noen som mener at man skal leve hele livet på dietten, men som hjelp tilbake til trivselsvekten er det til en udiskutabelt stor nytte, og gir alle viktige næringsstoffer i riktige mengder og sammensetning. Ved å kombinere vanlig mat med en diett, lærer man seg også riktig kosthold, noe som kommer godt med videre framover.

Kunnskap og praksis!
Nå er det jo slik at sunt og riktig kosthold må være det optimale målet for oss alle, men – hvor realistisk er det egentlig? Vi snubler rundt i en haug av fristelser, og de fleste av oss faller for alt for mange av dem. Livet vil rett og slett miste mye av sin mening om vi alltid skal tenke ”riktig kosthold”, det er ren utopi å tro at vi alle kan leve så optimalt riktig.

Mange meninger om samme tema!
Kostholdseksperter med ymse meninger sitter med seriøsitetens rynke i pannen, og får diskutere sine prinsipper på TV-skjermen i beste sendetid. Der hører man også om fordeler med fettdietter, Glykemisk Indeks, ”ja-mat” og ”nei-mat”, med dertil egnede kurs og bøker – selvfølgelig! Det reklameres i brede ordelag, som regel har minst en av deltakerne et konsept å tilby, og her gjelder det å bruke tiden på skjermen for alt den er verd! Men ett har de felles, kostholdseksperter av alle slag; ferdig sammensatte dietter, da særlig i pulverform, ja – det er forkastelig det! Vi kjenner ett av argumentene; man lærer ikke riktig kosthold! For noe tull, vi er ikke trege, vi vet hva vi bør – og ikke bør – spise til daglig for at kroppen vår skal ha det bra! Det er ikke kunnskapene det skorter på, men viljen og tiden til å sette det ut i praksis!

Hva er det så å leve sunt?
Det er sunt for kroppen at vi holder et relativt riktig kosthold til daglig, og – det er sunt for sjelen å gi fritt spillerom for utskeielser nå og da! Det er sunt for kroppen å ha en viss grad av aktivitet, og sunt for sjelen å kose seg i fred og ro. Så gjelder det da å få balansert kroppslig og sjelelige behov, det er å leve sunt!

Fordeler med en god, ferdig sammensatt diett!

For mange av oss er det viktigst å leve normalt, uten å la ethvert måltid styres av kaloritelling. Så kniper vi heller de ekstra vinter-, ferie-, jul-, og påskekiloene ved å ta noen uker med en riktig sammensatt diett, og har kontroll med både vekt, trivsel og helse! De færreste klarer å leve med rigide regler for mat og trening over tid, men en kortere diettperiode, det klarer de aller fleste!

Hva er så alle tilbudene som skal være så mye mer aksepterte enn en ferdig sammensatt dietter?
Det er vel sjelden slik at det kun er tanken på vår helse som ligger bak når treningssentra lokker med sine tilbud, det er nok profitten som styrer! Det lokkes med medlemskort som skal gi prisfordeler, men som blir skrekkelig dyre for alle dem som faller av lasset etter hvert! Om det er vår helse som er i fokus, ville det ikke da være mye mer ”stuerent” å gi tips og råd for hvordan vi kan nytte oss av naturen, den ligger der til gratis benyttelse!

Så er det kostholdskurs av ymse slag, til tross for at alle og enhver lett kan finne ut hva som er sunt og ikke sunt – helt gratis! Dessuten faller mange fra etter hvert som kurset skrider fram, selv om det er betalt kursavgift i dyre dommer, og – enda flere går tilbake til gamle vaner nå det er over.

Og alle de dyre bøkene da, med mer eller mindre sære teorier, mange av disse rådene og oppskriftene strider mot alt vi vet om riktig sammensatt næring. Så blir bokinvesteringen ganske snart liggende å støve ned, det blir for sært å forholde seg til så regid levesett.

Det er selvfølgelig helt greit med både tilbud og profitt, business er business! Det som der i mot ikke er helt greit er at enkelte av dem som har slike tilbud å komme med, samtidig uttaler seg med en viss forakt overfor slankeprodukter, som helt klart kan være til god hjelp for mange, i kortere eller lengre perioder. At det skal være så mye mer ”stuerent” å reklamere for dyre kurs og treningsstudioer etc., er meg en gåte, bruk like gjerne naturen til den fysiske utfoldelse du trenger, og helsevesenet for kostopplysninger, det er helt gratis!

Foretrekke man å betale for medlemskap i treningsstudio eller for å gå på kurs, så er det selvfølgelig helt greit, men ikke la deg manipuleres til å tro at dette er noe mer ”stuerent” enn å bruke en ferdig sammensatt diett. Velg og vrak mellom de forskjellige tilbudene, alt – etter lyst, behov og tid.

Slankemetode
Når man vil ned i vekt, om det er noen få eller mange kilo, er det både vanlig og «stuerent» å bruke en ferdig sammensatt diett. Det er nå engang slik at er man opplært innen ernæring, har man også fått inn med «morsmelken» at ferdig sammensatte dietter, særlig av pulvertypen, er et dårlig valg, så det vil alltid være noen motstandere, her som på de fleste andre områder! Men uansett hvordan man stiller seg til temaet, er det en selvfølge at du skal føle deg både trygg og komfortabel når du velger et produkt som har et juridisk forpliktende regelverk i ryggen, slik en kur av typen LCD (low calorie diet) har.
NOKA-dietten er en slik kur.

Virker dietten?
Dette er et spørsmål som ofte dukker opp, og kan enkelt og greit besvares med at enhver diett, som tilfører kroppen færre kalorier enn det som forbrukes, vil virke!