Spiseforstyrrelser

Helsesidene

Det kan være mange grunner til undervekt, alt fra hormonelle forstyrrelser til generelt dårlig appetitt. De vanligste årsakene til undervekt er:
– Kroniske infeksjoner eller lidelser som mage-/tarmlidelser, nyresykdommer, kroniske leversykdommer etc.
– Forstyrrelser i kjertlene, for eksempel overfunksjon i skjoldbruskkjertelen eller forstyrrelse i hypofysens funksjon
– Nevrotiske adferdsforstyrrelser som medfører spiseforstyrrelser
– Dårlige spisevaner. som oftest forbundet med uregelmessig levevis.

Undervektige personer må ha høyere kaloriinntak enn kaloriforbruk, slik at man får så stort inntak at noe av energien kan lagres som fett. Det er her NOKA kommer inn som et utmerket tilskudd til den vanlige kosten. I tillegg til å høyne dagens kaloriinntak, har NOKA Milkshake en «deponerende effekt», ved at den legger seg som en hinne i magesekkens og tarmenes vegger. Dermed forsinkes opptaket til blodet, og man får nyttiggjort seg alle næringsstoffene på en utmerket måte. Les mer nedenfor.

Mange av dem som sliter med undervektproblemer, har gjort det størsteparten av sitt liv, dersom det da ikke har vært en spesiell sykdomssituasjon som har ført til vekttap. Uansett hva og hvor mye man spiser, er det som om kroppen nekter å gjøre seg nytte av næringsstoffene, de går rett i gjennom! Ofte er det også andre plager tilstede, som smerter i mage- og fordøyelsessystem, uten at legekontroll har kunnet avsløre sykdommer. For dem som ikke klarer å tilegner seg en del viktige næringsstoffer fra den vanlige kosten, det kan dreie seg om proteinene, vitaminene, mineralene, fettsyrene etc., vil vi på det varmeste anbefale å bruke NOKA Milkshake!

Dette lyder kanskje litt underlig, en diett som øker vekten, men – det er egentlig bare et spørsmål om hvordan man bruker den! NOKA Milkshake er en blanding av alle viktige næringsstoffer, og kan fullt ut erstatte all annen mat når man skal ned i vekt. Når man der i mot bruker NOKA i tillegg til annen mat, får man et ekstra kaloriinntak. Men, nå er det langt fra alle ekstra matinntak som vil være til hjelp når det gjelder å øke vekten, som oftest passerer all mat mage og tarm i like høyt tempo, og man er like langt! Her er NOKA Milkshake suveren, den har en sammensetning som gjør at den legger seg nærmest som en grøt/film i mage og tarm, dermed bruker næringsstoffene lengre tid på å taes opp i blodet, den har en deponerende egenskap! Dessuten er NOKA Milkshake med på å bane vei for at man kan nyttiggjøre seg næringsstoffene i annen mat man inntar, og har dermed en dobbelt effekt. Man får gjort seg nytte av proteiner, karbohydrater, fettsyrer, fiber, vitaminer, mineraler etc. i fullt monn, noe som raskt vil ha en helsemessig god effekt.

I tillegg blir du opplagt av å drikke NOKA! Monosakkarider blir alltid tatt raskere opp i blodet enn andre næringsstoff som må spaltes, slik er det også med monosakkaridene i NOKA. Disse blir raskt tatt opp i blodet som glukose, og hjernecellene får det drivstoffet de trenger, noe som gjør deg våken og opplagt. Men – mesteparten av sakkaridene, og de øvrige næringsstoffene taes opp over lengre tid, og er dermed med på å holde blodsukkernivået stabilt og jevnt.

Forslag til bruk av Milkshaken for å øke vekten:

Ha gjerne litt syltetøy, frukt og bær i jordbær- og vaniljeshaken, mens litt kakaopulver, O`Boy eller instant kaffe gjør seg bra i sjokoladeshaken. Blåbærshaken har en god og kraftig smak, men litt moset banan er deilig å ha i!Spis frokost, lunsj, middag og aftens som vanlig, og drikk et glass NOKA Milkshake i etterkant til minst 2 av måltidene.

Slik blander du deg en styrkedrikk:
Ha 3 dl kald melk (Du kan bruke den melketypen du foretrekker, fra H-melk til skummet) i et rystebeger, tilsett 3 måleskjeer pulver og ryst godt sammen.

Litt om spiseforstyrrelser
Den som har en spiseforstyrrelse har ikke bare vansker med å forholde seg til mat, men også til egne tanker og følelser. Å være spiseforstyrret betyr å være sykelig opptatt av kropp, vekt og utseende, og betegnes som en psykiske lidelse.

Vi er biologisk innstilt på å spise når vi er sultne, og det vil sendes kraftige hungersignaler til hypothalamus om at kroppen må ha mat, og det trengs en enorm viljestyrke for å undertrykke signalene og la være å spise.

Slutter man å ta til seg næring, vil kroppen raskt reagere, det tar bare to-tre dager etter at man har kuttet ut maten før kroppen begynner å tære på muskelmassen. Dette skjer for at blodsukkernivå kan holdes ved like slik at man kan opprettholde de sentrale hjernefunksjonene.

Samtidig slår fettforbrenningen inn og kroppen vil i større og større grad tære på fettreservene. Når så dette lageret er tømt, vil det gå utover organene, og både nyrer, lever, hjerte og andre indre organer vil lide. I tillegg svekkes immunforsvaret, noe som kan føre til livstruende infeksjoner. Man blir dessuten fort fysisk svekket, orker mindre og mindre, og får også psykiske reaksjoner i form av likgyldighet og nedstemthet, og kan også lett få hallusinasjoner.

Man kan klare seg en tid uten mat, antatt grense for når det kan bli svært kritisk er stipulert til 35 – 40 døgn, men væske må vi ha! Hvor lenge man kan klare seg uten vann avhenger av både fordampning, temperatur og luftfuktighet, men etter noen dager, vil verken nyrefunksjonen eller blodvolumet opprettholdes.

Kroppen er ganske fleksibel, og om man får riktig kost (protein, – og karbohydratrik) før store skader har skjedd, vil man komme tilbake i fysisk og psykisk form igjen. Men, fordi man i så stor grad har tæret på kroppens proteinreserve, og tarmene er oppbygd av proteiner, må man faktisk trene opp tarmene til å tåle maten. Man må derfor ta det forsiktig i en periode, da tarmene er for svake til å tåle kraftig kost. Mange som har vært gjennom en periode med sult og avmagring vil som regel slite med oppkast og diare om man ikke tar hensyn til nettopp dette.

De fleste typer spiseforstyrrelser er varianter av disse grunnformene:

Nekteren
Nekteren benekter at hun/han spiser lite, de opplever at de spiser nok mat, og føler seg faktisk overvektig. De blir engstelig ved å ha mat i magen, ved å gå over et selvpålagt minstemål av «tillatt» mat, og ved å spise «forbudte» matvarer.

Overspiseren
Overspiseren mister kontrollen over inntaket. Hun/han kan planlegge sine overspisinger som et rituale med faste regler, klær, stearinlys etc., eller de kan være impulsspisere, som plutselig må tømme skapene, og fyller seg til randen og vel så det.

Renseren
Renseren er svært ofte en oppkaster. Hun/han kan sette på høy musikk, springen eller dusjen umiddelbart etter måltidet for å skjule oppkastlydene, og stikker så fingeren i halsen og tømmer seg for all mat. Men renseren kan også være en som faster, overtrener, eller renser seg gjennom massiv bruk av avføringsmidler.
Mange beveger seg mellom de forskjellige diagnosegruppene. De startet kanskje med anoreksi-symptomer, for så senere å bli mer bulimiske og etter noen år ende opp med overspising. Spiseforstyrrelser er sterkt knyttet til vestlig kultur, og er mindre fremtredende i andre kulturer. Vestlig kultur er en risikokultur med sitt overfokus på kroppen som symbol på psykologisk og sosial mestring. Spiseforstyrrelser rammer både jenter og gutter, kvinner og menn, men unge jenter er mest utsatt.

Symptomer:

Anoreksi og overspisingslidelser vil som oftest synes på grunn av vekttapet, mens Bulimi kan være vanskeligere å oppdage. Om du er engstelig for at noen rundt deg har en spiseforstyrrelse, så se etter tegn fra listen under. Men husk; dette er ingen fasit, disse tegnene behøver slett ikke være indikasjon på at noe er galt, kun en pekepinn om kanskje å være litt ekstra på vakt, følge med – om man på forhånd har en mistanke om at noe kan være galt!

-Opptatthet av mat
-Leser oppskrifter og kokebøker
-Spiser mindre enn tidligere
-Foretrekker å spise alene
-Lager mat for andre – men ikke til seg selv
-Velger nesten utelukkende lavkalori-mat
-Irritabel og stresset omkring måltidene
-Endret atferd i forbindelse med mat – som å skjære maten i mange små biter, flytte den omkring på tallerkenen eller smøre den utover
-Kaste og gjemme mat i servietter, lommer etc.
-Samler og lagrer mat
-Forlater bordet under måltidet, eller umiddelbart etterpå
-Går på rommet eller badet etter måltidet, setter på høy musikk, TV,
setter på springen etc.
-Overspisinger
-Oppkast
-Stress og skyldfølelse for å ha spist
-Svært irritabel når måltidene er tidligere eller senere enn vanlig
-Drikker mye vann og lettdrikker for å døyve sultfølelsen
-Veier seg ofte
-Overdreven fysisk aktivitet
-Samler informasjon om slanking fra magasiner, bøker etc.
-Misbruk av avføringspreparater
-Bruker store klær for å dekke til avmagring
-Søvnvansker
-Rigide daglige rutiner
-Sosial tilbaketrekning
-Insisterer på at man er fet når det åpenbart er uriktig

Anorexia nervosa
Lidelsen medfører at personen ikke kan opprettholde normal vekt i forhold til alder og høyde, og får et vekttap på minst 15% av forventet normalvekt. Man ser tegn som:
– Intens frykt for fedme, eller legge på seg, selv ved undervekt.
– Forstyrrelse av kroppens størrelse og form, benekter vekttap.
– Hos kvinner kan minst tre menstrasjonsperioder utebli etter hverandre, og hos menn blir det en svikt i produksjonen av testosteron, noe som fører til at man blir mindre seksuelt aktiv.
– Tenker konstant på mat og kalorier.
– Man blir trøtt, slapp og svimer lett av.

Forskjellige typer anoreksia:
– Ikke bulimisk (restriktiv) type:
Har ikke gjentatte episoder med overspising.
– Bulimisk type:
Gjentatte episoder med overspising.

Anoreksi er å begrense hva og hvor mye man spiser. De fleste som har anoreksi, beholder maten, mens noen kaster opp dersom de synes de har spist for mye. Noen har også overspisingsepisoder og mister den strenge kontrollen på matinntaket. Mange overdriver løping eller andre treningsmåter for å forbrenne kalorier. De fleste begynner å sulte for å gå ned i vekt, men mange opplever etter hvert at de ikke klarer å spise; fanget av selve situasjonen spiser de stadig mindre. De mister kontrollen. Det kan skje en forvrenging av kroppsbildet. Man ser ikke lenger realistisk hvor tynn man er, men kan derimot se seg selv som tykk og stor.

Det de aller fleste som lider av anoreksi vil oppleve, er at de mister mensen. Kvinnekroppen må ha en viss fettprosent for å produsere nok hormoner som regulerer mensen, og dersom fettprosenten blir for lav, stopper hormonproduksjonen – og dermed mensen opp. Følgene av det igjen er at skjelettet svekkes, beinmassen reduseres allerede etter fire-seks måneders fravær av mensen, og fortsetter fraværet ut over dette, kan det medføre alvorlig og uopprettelig tap av beinmasse.

Så lenge østrogenproduksjonen blir vedlikeholdt, beskytter det oss i stor utstrekning mot beinskjørhet (osteoporose), men når østrogenproduksjonen avtar, enten på grunn av avmagring eller overganskalderen, blir skjelettet langsomt avkalket og sprøtt, og brudd i ben og armer er en vanlig konsekvens. En annen viktig funksjon som østrogen har, er å påvirke kolesterolet i positiv retning. Høyt kolesterol er en av de viktigste risikofaktorene for hjertesykdom, og østrogenet beskytter blodårene så ikke det farlige kolesterolet avleirer seg og tetter dem. Det utvider blodårene og bedrer blodomløpet, og det motvirker dannelsen av blodpropper

Om man har slanket seg mye over relativt kort tid, kan menstruasjonen bli borte av såkalt «overordnet hormonsvikt», noe som skyldes en svikt i «samarbeidet» mellom hypofyse og eggstokker, og føre til at eggløsningene stopper opp. Dette er ikke på grunn av hormonelle forstyrrelser som ved underernæring, men helt ufarlig for en kortere periode, og vil rette seg når kaloriinntak er på normalt nivå igjen.

En som har anoreksi tenker på mat og kalorier nesten hele tiden. Å sulte er et dramatisk forsøk på å undertrykke det å ha menneskelige behov overhodet, enten det gjelder mat eller andre menneskers omsorg. Vi kan tenke oss at på et ubevisst plan fryktes avvisningen om man gir uttrykk for sine behov og følelser. Mange opplever en følelse av å være sterkere enn andre, fordi de klarer å kontrollere behovene (mens friske folk gir etter for sine lyster og innfall!). Å presse kroppen ned i vekt kan også være et desperat forsøk på å «bli sett».

De fleste utvikler anoreksi i tenårene, men noen går inn i anoreksi i senere alder, gjerne i forbindelse med at det skjer dramatiske ting som det å få barn, skilles, oppleve dødsfall, bli mishandlet o.l.

Etterhvert blir det vanskelig å opprettholde den strenge kontrollen over matinntaket, og en del av dem som har anoreksi kan etter hvert gå over til bulimi eller overspising. Dette er særlig en risiko ved manglende behandling; eller ved for rask behandling hvor vektøkning og/eller tilpasningen til de andre oppleves som mer tap av kontroll.

Bulimia nervosa

Bulimi dreier seg om gjentatte episoder med overspising som følges av fremkalte brekninger og oppkast:
1: Spising av matmengden som er større enn det som kan oppfattes som vanlig, innenfor et avgrenset tidsrom.
2: Kontrolltap over spisingen i dette avgrensete tidsrom, slik at man føler at man ikke kan stoppe å spise.
3: For å hindre vektøkning eller for å redusere vekten brukes oppkast, avførende midler eller vanndrivende medisiner, eventuelt i kombinasjon med streng faste/slanking eller fysisk aktivitet.

Overspisingen kan være alt fra tre-fire brødskiver til flere timers spising (og flere omganger med oppkast). I perioder kan noen ha «spisekick» eller «spiseorgie» mange ganger per dag. Mange utvikler bulimi i slutten av tenårene eller i begynnelsen av tyveårene, i en periode av livet med store forandringer. En mindre gruppe debuterer med bulimi senere i livet.

Den bulimiske spiser for å døyve en sult, som kan være både psykisk og fysisk. Etterpå kommer renselsen, å kaste opp kan føles som en lettelse. Det vanskelige er borte – for en stund. For mange med bulimi vil det å kunne kaste opp være den viktigste grunnen til at man overspiser. For andre er oppkasten den store ydmykelsen og skammen.

Overspising

De siste årene har det blitt vanlig å å snakke om en tredje form for spiseforstyrrelse, overspisingslidelsen som på engelsk kalles binge eating disorder (BED). Det dreier seg om overspising uten renselse, og overvekt er en vanlig konsekvens.

Episodene med overspising har mye av den samme karakteren som ved bulimi/tvangsspising. Når det gjelder tvangsmessig overspising er kontrollsvikten både i følelse og atferd helt sentralt. Vi kan se følgende tegn på et slikt kontrolltap:

– Gjentatte episoder med overspisinger, uten oppkast.
– Har mistet kontrollen over spisingen, slik at en føler at en ikke kan stoppe spisingen eller regulere mengden av mat.
-spiser raskere enn normalt
-spiser slik at man er ubehagelig mett
-spiser store mengder uten å være fysisk sulten
-spiser store mengder mat i løpet av dagen uten planlagte måltider
-spiser alene fordi man føler seg brydd over hvor mye man spiser, eller føler skyld eller vemmelse eller blir deprimert etter overspising.

Overspiseren beholder maten i kroppen. Noen overspiser mye i løpet av kort tid, som regel fet eller kaloririk mat, mens andre kan småspise litt hele tiden, slik at det i sum blir mer enn det kroppen trenger. Mange overspisere går på evig slankekur, en del har strenge fasteperioder mellom overspisingsperiodene, for å holde vekten nede.

Noen kan holde en jevn vekt, mens andre går opp og ned i vekt, opptil 30 – 40 kg over kanskje bare noen måneder. Noen kan også ha normalvekt, men da er vi i et uklart grenseland mellom overspisingslidelse og bulimi.

Diabetes og spiseforstyrrelser
Det er også en gruppe som har diabetes og utviklet spiseforstyrrelser. De plages av sitt forhold til mat og vekt, og opplever sin diabetes som årsak til bulimiske spiseforstyrrelser. De vil også kunne ha bulimiske symptomer som kan sette i sammenheng med de kostrestriksjoner og behandlingskrav som sykdommen forøverig innebærer. Det å ha spiseforstyrrelser kan føre til en rekke plager og skadevirkninger. Hvor farlig disse plagene og skadevirkningene er varierer med spiseforstyrrelsens intensitet og varighet og personens allmenntilstand. Plager og skadevirkninger kan være følgende:

Konsekvenser og fysiske/psykiske plager ved spiseforstyrrelser:

Som en følge av underernæring ser man ofte tørr hud og rynker, noe som kommer av uttørring og lite underhudsfett. Ved langvarig underernæring kan huden bli gulaktig på grunn av svikt i leverfunksjonen.

En del plages også av sår der hud gnisser not hud. Tap av hodehår er vanlig. Ved stor undervekt vil noen oppdagen en dunakting behåring over hele kroppen. En annen plage er også skjøre negler som brekker.

Lavt matinntak kan føre til forsinket tømming av magesekken og forstoppelse, noe som gjør at man kan føle seg mett. Det er også mange med spiseforstyrrelser som benytter avføringsmidler, og dette kan fører til at man ikke greier naturlig avføring når man slutter med avføringsmidlene, og dermed får en forstoppelse.

Ved å fremkalle oppkast ved bruk av gjenstander kan fører til sår og hull i gane, svelg og spiserør, samt skader på stemmebåndet. De som er overvektige er utsatte for å utvikle gallesten, og risikoen øker med økende vekt. Mange plages også av at spyttkjertlene foran ørene vokser og blir ømme. Dette skylles at de aktiviseres ved store matinntak, overspising.

Blodet inneholder en rekke mineraler som kalles elektrolytter, og når man mister væske mister man også en del av dem, noe som fører til flere forskjellige sykdommer. Forstyrrelser i vaske- og elektrolyttbalansen oppstår ved bruk av avføringsmidler og vanndrivende midler, oppkast eller lavt væskeinntak.

Man er også mer utsatt for urininfeksjoner, da kronisk uttørring kan forstyrre nyrefunksjonen. Derfor er det viktig å erstatte væsketapet selv om man ikke spiser. Dette er spesielt viktig etter oppkast og bruk av avførende midler.

Tannskader kan forårsakes av at magesyre kommer i kontakt med tennen når en kaster opp. Tannemalje ødelegges og kan etter hvert helt forsvinne. Denne nedbrytingen av tannemaljen vil først skje i overkjeven på grunn av at underkjeven blir beskyttet av tungen. Man vil oppdage skaden ved at det først begynner med ising og senere går over til smerte. En kan også få hull i tennene på grunn av at ved hyppig spising fordi syrebalansen i spyttet endres når vi spiser. Uttørring gjør også man mer utsatt for tannskader.

Hjertet er en muskel og vil raskt kunne bli skadet ved ekstrem slanking. Det er også slik at de som dør av bulimi, dør pga hjertet slutter å fungere. Muskler må ha protein, og proteinmangelen vil føre til at hjertemusklene ikke klarer oppgavene med å pumpe blodet videre ut i organismen. Når hjertemuskelen dør, er også livet over! Mange som er overvektig har høyt blodtrykk, og ved vektreduksjon reduseres blodtrykket og minsker derfor faren for hjerteproblemer. De som derimot har så lav vekt at de er undervektige kan dette føre til at de får et så lavt blodtrykk at de kan besvime.

Lav kroppsvekt påvirker kjønnshormonproduksjonen og derfor er det mange kvinner med spiseforstyrrelser som har menstruasjons-forstyrrelser eller manglene menstruasjon. Ca. på 50% av de med bulimi har menstruasjonsforstyrrelser. En annen form for hormoner som kan bli påvirket ved grov underernæring er veksthormnivået. Dette gjelder for folk som fortsatt er i vekstfasen.

Etter en overspisingsperiode på kaloririk mat med påfølgende oppkast, kan det oppstå ekstremt lavt blodsukker. Symptomer på dette er svimmelhet, uvelhet, kaldsvetting og irritabilitet. Man er spesielt utsatt for dette om man har hatt en fasteperiode før overspisningen, hvor insulinproduksjonen da var lav. Når man spiser produserer kroppen insulin, og produksjonen starter allerede når vi får mat i munnhulen. Når man så kaster opp maten, blir ikke blodsukkerbehovet så høyt som produsjonen skulle tilsi, dermed får vi et veldig overskudd av insulin, noe som kan føre til et faretruende lavt blodsukker.

Mange med spiseforstyrrelser spiser mye lett mat med kunstig søtningsstoff. Dette søtningsstoffet fører til økt produksjon av insulin. Noe som fører til lavt blodsukker. Noe som gjør at man blir sulten, og dermed er det vanskeligere å styre unna overspisningsepisoder.

Mange som er undervektige plages av at de fryser selv om det er varmt. Dette skylles at man har lite underhudsfett og blodårene trekker seg sammen for å fordele blodet til indre organer, noe som kan føre til blålig hudfarge. På den andre siden er det vanlig at de som er overvektige er plaget av høy kroppstemperatur og svette, dette er på grunn av mye underhudsfett.

Når fettvevet i kroppen kommer under et vist nivå synker den kvinnelige produksjonen av østrogen som er nødvendig for kalkopptak. Dette fører til beinvevet blir porøst og dermed kan det lett oppstå beinbrud. Beinskjørhet kan ikke helbredes, men det kan forebygges.

Dårlig ernæring og undervekt over tid kan føre til at man blir mer utsatt for alvorlig infeksjoner.

Når man har for lavt matinntak under graviditeten vil en ikke oppnå tilstrekkelig vektøkning. Dermed blir barnet utsatt for manglene vekst i livmoren og lav fødselsvekt, noe som kan føre til for tidlig fødsel og høyere dødelighet etter fødselen.

Enkelte diabetikere prøver å manipulere med insulin og blodsukker for å få en opplevelse av å kontrollere vekten. Ved høyt blodsukker utvikler man sukker i urinen, noe som fører til hyppig vannlating. Det fører videre til et falsk vekttap hvor man mister væske og ikke fettvev.

Er du feilernært, sengeliggende, rekonvalesent? Har du barn eller eldre med årlig matlyst?

NOKA som ernæringsdrikk blir i stadig stigende grad tatt i bruk innenfor helsevesenet, og er meget konkurransedyktig, både i kvalitet og pris.

NOKA som ernæringsdrikk er meget potent i sin sammensetning, og kroppen nyttiggjør seg raskt alle næringsstoffene. Ernæringsdrikken inneholder alle essensielle vitaminer, mineraler og sporstoff, protein, fettsyrene linol og linolen, fiber (løselig og ikke løselig), vegetabilsk fett (fra soya) og karbohydrater (mono-, di-, og polysakkarider). I tillegg smaker den meget godt, og blir raskt en drikk man gleder seg til!

Det er ikke nok at et produkt inneholder vitaminer, mineraler etc., det er helheten, – mengden og forholdet disse i mellom som er det viktige. Her er NOKA ernæringsdrikk helt unik, med sin gjennomtenkte og velbalanserte sammensetning. NOKA ernæringsdrikk inneholder de essensielle fettsyrene linolen – og linolsyre (omega-3 og omega-6-fettsyre), men for at disse kan utnyttes maksimalt, er vitamin E og C viktige samarbeidspartnere, NOKA ernæringsdrikk sørger for optimale arbeidsforhold!

I NOKA som ernæringsdrikk har du et unikt og fullverdig næringsmiddel. Kroppen gjør seg raskt og effektivt nytte av næringsstoffene, og i tillegg åpnes det for nyttiggjøring av næringsstoffer fra annen føde man inntar, en «bieffekt» få – eller ingen – andre produkt kan fremvise.

Det er mange mennesker som pga. sykdom blir sterkt feil – og underernærte. Vi har også enslige, særlig eldre, som mister interessen for næring og kosthold, og det er uten tvil flere eldre som dør for tidlig, nettopp pga. underernæring. Dette er klart trist i seg selv, men ennå verre blir det når livet kunne ha blitt både bedre og lengre ved å bruke NOKA ernæringsdrikk.

Ved spiseforstyrrelser (se mer over) er NOKA spesielt gunstig, da næringsstoffene spaltes og brytes lett ned i magesekk og tynntarm, og dermed kommer raskt ut i blodet og videre til leveren. Cellene er da garantert sin nødvendige føde, og de anabole prosessene kan komme i gang igjen. Det er særlig i de tilfellene hvor pasienten kvitter seg med maten ved å fremkalle brekninger, at den raske nedbrytning/- og opptak av næringsstoffer er viktig. Organismen får nyttiggjort seg næringen raskt, og overvåkingstiden av pasienten kan kortes betydelig ned.

Syke barn har ofte dårlig matlyst, og det kan være vanskelig å få i dem nok næring via den vanlige kosten. Uten god tilførsel av de energigivende næringsstoffene, særlig protein, vil tilfriskningsfasen gå tregt og de metabolske reaksjonene komme i ubalanse. Kald milkshake kan være en svært god løsning når det gjelder barn, og ekstra populært vil det nok være å fryse ispinner av den!

NOKA ernæringsdrikk er et godt alternativ til annet kosthold når situasjonen tilsier det, og kan helt erstatte annen form for ernæring over kortere eller lengre tid. Dersom pasienten er svært innaktiv, vil 4 måltider med NOKA pr. dag være tilstrekkelig, men ved noe aktivitet bør det gis 1-2 glass i tillegg.


Hvem kan bruke NOKA ernæringsdrikk?
NOKA gir en særdeles velsmakende milkshake, og er meget velegnet når allmenntilstanden hos pasienten skal bedres. NOKA er rik på protein, noe som gjør den svært velegnet ved sykdom og sengeleie over lengre tid, da dette vil øke behovet for protein pga. at nedbrytningen da skjer raskere enn normalt.

Likeens er det øket behov for proteintilførsel ved brudd – og andre vevsskader, særlig ved brannskader og etter operasjoner, da nedbrytningen av proteiner øker som en generell reaksjon på skaden. Studier viser at selv et ukomplisert kirurgisk inngrep kan føre til et proteintap på rundt 5 gram pr. dag, mens større brannskader kan føre til et tap på mer enn 70 gram pr. dag, noe som tilsvarer 500 – 600 g muskelvev.Ved sykdommer som fører til nedsatt opptak av protein, som for eksempel lidelser i tarm og bukspyttkjertel, og ved nyrelidelser der pasienten skiller ut protein i urinen, er NOKAs innhold av protein til god hjelp.Generelle bruksområder:

  • For å styrke immunforsvaret.For å gi ekstra energi før og etter kirurgiske inngrep.Ved lidelser i munnhule og svelg.Ved generelle problemer med å svelge vanlig næring.Ved underernæring som resultat av dårlig kosthold.
  • Ved feilernæring som resultat av alkohol og/ – eller narkotikamisbruk.

NOKA ernæringsdrikk kan brukes av personer med diabetes, da den er balansert i sin sammensetning av karbohydrater, fordelt på mono-, di- og polysakkarider.NOKA kan også brukes av personer med cøliaki, da produktet ikke inneholder gluten.

Dersom man bruker blodfortynnende legemidler, og får K-vitamin gjennom flere matkilder, er det mulig at dosen på legemiddelet må justeres noe, da NOKA inneholder K-vitamin (25.0 mikrogram pr. måltid).


Hvem bør ikke bruke NOKA ernæringsdrikk?

Vi har to typer overfølsomhet for kumelk: Ekte melkeallergi (melkeproteinallergi) og melkeintoleranse. Melkeallergi er alltid rettet mot proteinene i melken, mens intoleranse kan være rettet mot to ting, proteinet og melkesukkeret. Melkeproteinet kan man ikke gjøre noe med, og personer som lider av melkeallergi må dermed holde seg helt borte fra melk og melkeprodukter.

NOKA blandes i melk, og kan dermed ikke benyttes av melkeallergikere. Laktosen i melken der i mot, har man muligheter til å gjøre noe med, den kan spaltes ved å tilsette enzymet laktase (Kerulac). Dette kan man enten gjøre selv, eller benytte ferdig laktoseredusert melk.

Personer som lider av medfødt intoleranse (Primær laktoseintoleranse) tåler gjerne en begrenset laktose-mengde, og kan derfor prøve seg fram ettersom det finnes store individuelle forskjeller i følsomhet. En mengde på ca. 5 gram laktose pr. dag, tåles som regel bra. Tilsetter man laktasen selv, i stedet for å benytte ferdig behandlet melk, må man huske at den trenger litt tid på å virke. La derfor melken stå kaldt en stund etter at laktasen er tilsatt før den tas i bruk.

For personer med sekundær laktoseintoleranse, er problemet av forbigående art. Den oppstår gjerne som et resultat av en mage-tarminfeksjon, eller som resultat av en ubehandlet glutenintoleranse, og straks tarmene har kommet seg etter infeksjonen, tåles vanligvis melk og melkeprodukter godt igjen.

Ved enkelte sykdommer i lever og nyrer kan evnen til å bryte ned protein, eller skille ut nedbrytningsstoffer være nedsatt, og matens proteininnhold må derfor reduseres så mye som mulig. NOKA ernæringsdrikk har et høyt innhold av protein, og bør derfor ikke brukes av denne pasientgruppen.

Slik bruker du NOKA som ernæringsdrikk
Pulveret skal blandes ut i H-melk.
Bruk 3 dl melk til 3 måleskjeer pulver. Slik blandes drikken:

  • Bruk et rystebeger og ha først i melken.
  • Tilsett deretter pulveret og rist godt.

For kalde dager:
Sjokoladesmaken er velegnet som varm sjokoladedrikk. Gjør det slik:

  • Varm opp melken til vanlig «varm sjokolade-temperatur».Ta gryten bort fra platen. Tilsett pulveret og visp det godt og raskt inn i den varme melken.
  • Bruk en stavmikser eller en hjulvisp for best resultat.

Leskende: Alle tre smakene er deilige som ispinner. Man får kjøpt ferdige ispinneformer som rommer 4 stk ispinner, noe som tilsvarer ett NOKA måltid. Lag da en porsjon NOKA på vanlig måte, og fordel den i formene, som settes noen timer i fryseskap.

Jordbær- og vaniljesmaken er deilige med bær, frukt eller litt syltetøy.

Sjokoladesmaken kan tilsettes litt banan, frysetørret kaffe eller kakaopulver. Knuste nøtter, som valnøtter og hasselnøtter, gjør seg godt i alle tre smaksvariantene.

Prøv også å blande vanilje og sjokolade, eller vanilje og jordbær.
Blandingsforhold: 50/50 (totalt 3 måleskjeer).

NOKA smaker deilig i yoghurt, særlig for dem som liker den litt syrlige smaken. Gjør slik:
Ha 3 dl. yoghurt i en dyp skål eller bolle.
Tilsett 3 måleskjeer pulver.
Bruk stavmikser eller hjulvisp for best resultat.

Dersom du velger å blande NOKA ut i drikkeyoghurt, gjør slik:
Ha 4 dl drikke-yoghurt i en bolle eller lignende.
Tilsett 3 måleskjeer pulver.
Bruk stavmikser elle annen visp for best resultat nå det blandes sammen, men det kan også rystes sammen i et høyt beger.